Translate

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pstrąg tęczowy w białym winie z rozmarynem


W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, spowodowane było to licznymi zmianami w moim życiu, mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe ;)  Dziś wracam z głową pełną pomysłów na nowe przepisy.
Ryby to w ostatnim czasie jeden z moich ulubionych składników, pstrąg tęczowy czy łosoś często goszczą na moim stole, ten w białym winie z rozmarynem z dodatkiem kremowego sosu czosnkowo- koperkowego musicie koniecznie wypróbować.


Skład: 
- pstrąg tęczowy
- 3/4 szklanki białego wina
- gałązka rozmarynu
- 1/3 cytryny
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- pęczek koperku
- grubo zmielony pieprz 
- sól


A oto jak to zrobić:

1. Pstrąga myjemy osuszamy, przyprawiamy solą, grubo zmielonym pieprzem, nakłuwamy rozmarynem, skrapiamy cytryną i zalewamy białym winem. Pozostawiamy w lodówce na ok 2 godziny.
2. Pstrąga wyciągamy z zalewy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej polanym niewielką ilością oliwy, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. ok 30 min. (naczynie przykrywamy folią aluminiową).
3. Składniki kremu łączymy razem, doprawiamy solą, oraz pieprzem.



Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Mniam, rozmaryn uwielbiam, to musi być pyszne !

    Zapraszam do siebie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka! A jaka piękna. Jaka smaczna. Cukinia wygląda obłędnie. Super!
    :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.