Z racji tego, iż mój piekarnik uległ awarii dziś ciasto bez
pieczenia: pyszne i bardzo słodkie ale czasami można sobie pozwolić J Ciasto to robiłam
drugi raz, za pierwszym razem nie wyszło z racji tego, iż jak tylko mogę to fixów i żelatyn unikam
jak ognia ale właśnie wtedy dowiedziałam się, że w tym przypadku nie jest to
możliwe. Dzisiaj prezentuję wam w całej okazałości przepyszne ciasto, bananowo- toffi.
Skład:
paczka ciastek pełnoziarnistych z czekoladą (ok. 250g)
80g miękkiego masła
3 banany
400ml śmietany 30%
400g masy krówkowej
fix do śmietany
gorzka czekolada
2 łyżeczki cukru pudru
A oto jak to zrobić:
1.
Ciastka kruszę w blenderze lub za pomocą tłuczka
do mięsa.
2.
Do pokruszonych ciastek dodaję miękkie masło i dokładnie
mieszam. Ciastka konsystencją mają przypominać mokry piasek. Następnie całość
wykładam np. na spód tortownicy.
3. Masą krówkową smaruję ciastka ( aby łatwiej
rozsmarowało się masę, można ją podgrzać w rondelku z wodą)
4.
Tak przygotowany spód wkładam do lodówki na 30
min.
5.
Następnie kroję banany w plasterki i układam na masie krówkowej.
6.
Śmietanę ubijam z dodatkiem fixu i dwiema łyżeczkami
cukru pudru.
7.
Ubitą śmietanę układam na bananach, a z wierzchu
posypuję gorzką czekoladą.
8.
Całość odstawiam do lodówki na ok. 1,5 h.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.