Bazą sosu Alfredo jest śmietana i ser, może być żółty lub
parmezan. Jeżeli wybierzemy ser żółty najlepiej wybrać taki o ostrzejszym
smaku. Przepis ten, a raczej potrawę poznałam wiele lat temu kiedy to moja
kuzynka go zrobiła i nie chciała podać receptury tego pysznego dania, ale czym charakteryzuje się dobry kucharz? :) Sam będzie umiał powtórzyć danie nie znając
dokładnie przepisu. Oto dziś przedstawiam moją wersję Alfredo J
Skład:
400ml śmietany 30% najlepiej jeżeli będzie ona bardzo gęsta
250-300g sera żółtego
( w zależności od gęstości śmietany)
1 łyżka masła
5 ząbków czosnku
papryka czerwona
brokuł
kalafior
1 filet z kurczaka
makaron penne
sól
pieprz
czosnek granulowany
A oto jak to zrobić:
1.
Kalafior brokuł i paprykę gotuję na parze.
2.
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
3.
Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, solą,
pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie podsmażam na oleju.
4.
Na rozgrzanej patelni podsmażam na maśle przez ok. 1 min
przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaję śmietanę, doprowadzam do
wrzenia i wrzucam starty na tarce ser żółty, wszystko dokładnie mieszam do
uzyskania jednolitej konsystencji.
5.
Sos doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem
granulowanym.
6.
Kiedy warzywa są miękkie, a kurczak podsmażony
dodaję do mojego sosu i dokładnie mieszam.
7.
Makaron polewam sosem lub wrzucam makaron do
naczynia z sosem i dokładnie mieszam. Przekładam na talerz i posypuję świeżo
startym parmezanem.
Smacznego J
wow, musze przygotować, ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń