Zielony groszek
na ogół kojarzy się z sałatką jarzynową i groszkiem z puszki. Zupa krem to prosta, szybka ale smaczna alternatywa dla tradycyjnej zupy. Wystarczy ugotować kilka składników
następnie zmiksować, dodać groszek ptysiowy lub grzanki i gotowa. Na ogół czas przygotowania
to 20 min. J
Skład:
1 litr wody
3 łyżeczki wegety
600g zielonego mrożonego groszku
3 średniej wielkości ziemniaki
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 łyżki masła
groszek ptysiowy
śmietana 18%
sól
pieprz
A oto jak to zrobić:
1.
Ziemniaki oraz marchewkę
kroję w kostkę i wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem wegety.
2.
Kiedy warzywa zaczną mięknąć
dorzucam groszek i gotuję do miękkości wszystkich warzy.
3.
Na patelni podsmażam
cebulę, a następnie dodaję do gotujących się warzyw.
4.
Wszystko dokładnie
miksuję do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
5.
Na
talerzu lub w miseczce zupę krem posypuję groszkiem ptysiowym oraz zielonym groszkiem i dodaję 1 łyżeczkę śmietany 18%.
Smacznego
J
Bardzo smaczna i zdrowa zupa : )
OdpowiedzUsuń