Podstawowym składnikiem lasagne to makaron w postaci
prostokątnych szerokich płatów, tradycyjnie przygotowana lasagna to taka z
sosem pomidorowym i mięsem mielonym, ale można ją przygotować na wiele innych
sposobów choć by wegetariańską, z warzywami lub szpinakiem. Ja dziś przygotuję
tradycyjną lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym. A wiec zaczynamy J
Skład:
500g mięsa mielonego (z szynki lub chudej łopatki)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów w puszce
200g sera żółtego
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowej
bazylia
papryka słodka
sól
pieprz
A oto jak to zrobić:
1.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy cebulę z
czosnkiem.
2.
Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy
solą oraz pieprzem.
3.
Kiedy mięso jest podrumienione dolewamy pomidory
z puszki i dusimy.
4.
Pod koniec duszenia dodajemy bazylię i paprykę w
proszku oraz jeżeli potrzeba doprawiamy solą lub pieprzem.
5.
W czasie kiedy sos pomidorowy się dusi robimy
sos beszamelowy.
6.
W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, kiedy masło
się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, nie przyrumieniamy.
7.
Kiedy osiągniemy gładką konsystencję dolewamy
szklankę mleka i cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje.
8.
Kiedy sos jest gęsty stopniowo cały czas
mieszając dolewamy drugą szklankę mleka oraz czekamy do zagotowania.
9.
Sos beszamelowy doprawiam pieprzem, solą oraz
gałką muszkatołową.
10.
Kiedy mamy gotowe oba sosy i starty ser żółty
przystępujemy do przekładania makaronu.
11.
Naczynie w którym będziemy piec lasagne
smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu oraz posypujemy
niewielką ilością sera.
12.
Następnie nakładamy farsz z mięsa i pomidorów,
później sos beszamelowy i posypujemy serem. Ponowie makaron, farsz, sos
beszamelowy i ser.
13.
Układamy nasze składniki na przemian do momentu
aż skończy nam się farsz.
14.
Od góry posypujemy lasagne grubsza warstwą sera.
15.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC
przez ok. 25 min.
Smacznego J
Wystarczy popatrzeć i już jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Uwielbiam lasagne!
OdpowiedzUsuńJa tutaj myślę od diecie cud, a Ty takie pyszności serwujesz... :) Lasagne to moje ulubione danie, a sos beszamel kocham! Jeszcze te kokosanki... aż boję się przeczytać :) Co do włosów, to staram się wrócić do naturalnego koloru, niestety tym razem wyszło trochę za ciemno ale to tylko szampon koloryzujący więc długo się nie utrzyma :) Dziękuję za miły komentarz! Buźka!
OdpowiedzUsuńhttp://voguerka.blogspot.com
http://facebook.com/voguerka
Uwielbiam lazanie a Twoja prezentuje sie znakomicie :-)
OdpowiedzUsuń