Kokosanki to cudownie pachnące, niezwykle słodkie i lekko
ciągnące ciasteczka. Te domowe, chodź przypominają sklepowe ciasteczka kokosowe
są bez porównania lepsze, a ich przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 min.
Za to nie jestem pewna czy po upieczeniu wytrzymają tak długo :) Ja te ciasteczka uwielbiam, między innymi dlatego że bardzo lubię kokos, ale głównie
dlatego, że nie muszę spędzić w kuchni kilku godzin, a później czekać aż moje wypieki wystygną. Można je jeść od razu :)
Skład:
200g wiórek kokosowych
150 g cukru
2 białka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
A oto jak to zrobić:
1.
W rondelku rozpuszczam masło, a następnie 100g
cukru.
2.
Cały czas mieszając czekam aż cukier częściowo
się rozpuści i dodaję kokos oraz dokładnie mieszam.
3.
Ubijam białka, pod koniec ubijania dodaję resztę
cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
4.
Kiedy białka są ubite do mojego kokosu
wymieszanego z cukrem i masłem dodaję stopniowo białka i dokładnie mieszam.
5.
Kokosanki wykładam do papierowych foremek lub na
papier do pieczenia.
6.
Piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC
przez 15 min.
Smacznego :)
Uwielbiam kokosanki! :)
OdpowiedzUsuń