Chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańska. Głównym składnikiem
jest mięso mielone, fasola czerwona i chili, jest to potrawa jak na Meksyk przystało
pikantna (dla niektórych nawet bardzo). Można podawać ją z ryżem, makaronem lub tak jak ja lubię najbardziej z chlebkiem pita. Nadaję się również jak przekąskę na
imprezę wtedy serwujemy ją z chipsami nachos.
Skład:
500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
2 puszki krojonych pomidorów z puszki
1 puszki fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżeczki chilli
½ łyżeczki kumin
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
A oto jak to zrobić:
1.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju,
następnie dodaję mięso mielone które posypuję pieprzem i solą, i smażę do zarumienienia.
2.
Kiedy mięso jest podsmażone dodaję fasolę z
puszki, kukurydzę i pomidory.
3.
Wszystko dokładnie mieszam i dodaję czosnek przeciśnięty
przez praskę, cukier , chili, oregano i kumin.
4.
Całość duszę ok. 40 min.
5.
Na końcu przed podaniem doprawiam solą i
pieprzem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.