Cukinia, jest odmianą dyni, w polsce nazywana jest również
kabaczkiem. Nadaje się do wielu potraw, makaronów, zapiekanek, czy farszu do
mięs, można również faszerować cukinię i podawać na ciepło lub też surowo. Ja dziś
chciałam wam przedstawić pastę z cukinii.
Skład:
1 średnia cukinia
½ cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka chilli
sól
pieprz
łyżeczka tartego parmezanu
A oto jak to zrobić :
1.
Cukinie dokładnie myję i ścieram na tarce.
2.
Wrzucam do garnka cukinię dodaję oliwę.
3.
Dodaję
cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam
solą, pieprzem i chili.
4.
Cały czas mieszając duszę cukinię do miękkości
ok. 15-20 min, a następnie dodaję parmezan.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.