Jagody to najpopularniejsze owoce naszych rodzimych lasów,
małe fioletowe, prawie czarne kuleczki, o wspaniałym słodkim smaku. Pasują
idealnie do ciast, pierogów, a także makaronów, dla dzieci to niesamowita
frajda zajadać brudzące na fioletowo owoce, my dorośli może nie przepadamy za
efektownym naturalnym makijażem ust :D ale trzeba przyznać są wyśmienite, a do
tego czas przygotowania to ok. 25 min.
Skład:
500g makaronu, np. świderki
200g śmietany 18%
ok. 3 łyżek cukru
ser biały półtłusty
250g jagód
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
A oto jak to zrobić:
1.
Makaron gotuję według receptury podanej na
opakowaniu.
2.
Jagody wrzucam do rondelka dolewam ok. 3 łyżki
wody aby jagody nie zaczęły przywierać do dna.
3.
Cały czas mieszając, czekam aż moje jagody
puszczą sok i dodaję 3 łyżki cukru.
4.
Następnie gotuję jagody ok. 5
min,
5.
W szklance rozrabiam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody i dokładnie mieszam.
6.
Po upływie 5 min do moich jagód wlewam stopniowo
roztwór z mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszam aby nie powstały gródki.
7.
Makaron nakładam na talerz polewam sosem
jagodowym, posypuję pokruszonym serem białym i polewam śmietaną.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.