Pyszne i pachnące drożdżowe bułeczki zawinięte na kształt ślimaka
z nadzieniem cynamonowym oraz czekoladowym to właśnie Choco & Cinnarolls.
Idealne smakują gorące polane białym słodkim serkiem.
Skład:
250ml mleka
3-3,5 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
¾ łyżeczki soli
2 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
½ szklanki cukru
1 jajko
Masa cynamonowa
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
Masa czekoladowa
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Polewa
¼ serka kanapkowego naturalnego
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka miękkiego masła
A oto jak zrobić
1.
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól, cukier,
masło, mleko oraz jajko i wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.
3.
Odstawiamy je na 30 min. w ciepłe miejsce.
4.
W czasie kiedy ciasto rośnie robimy masę
cynamonową oraz czekoladową:
- do miseczki wrzucamy 2 łyżki miękkiego
masła dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy, dokładnie tak samo
postępujemy z masą czekoladową, zamiast cynamonu dodajemy kakao.
5.
Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy z niego duży
prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm, połowę, wzdłuż dłuższego boku
smarujemy masą czekoladowym, natomiast drugą połowę masą cynamonowym i zwijamy
cały placek w rulon.
6.
Następnie kroimy kawałki o grubości ok. 4- 5cm.
7.
Odstawiamy ponownie na 30 min w ciepłe miejsce.
8.
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190oC
przez 20-25 min.
9.
W tym czasie serek mieszamy z cukrem pudrem oraz
masłem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
10.
Bułeczki najlepiej podawać jeszcze ciepłe,
polane serkiem. Kiedy bułeczki wystygną można podgrzać je w mikrofalówce.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.