Tak jak obiecałam w poście Leczo z ogniska klik dziś deser z
owocami z mojego ogródka czyli pyszny tort Pavlova. Beza z kremem śmietanowym i
letnimi owocami to deser idealny, można go modyfikować według pory roku
zmieniając tylko owoce. Bardzo słodki,
bardzo pyszny, bardzo efektowny..
Skład:
- 4 białka
- 250g cukru pudru
-1 łyżka octu winnego, soku z cytryny lub limonki
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-400ml śmietany 30%
-3/4szklanka cukru pudru
- owoce do dekoracji ( maliny, borówki amerykańskie,
truskawki, kiwi)
-skórka z limonki
1)
Białka ubić na sztywną masę dodając stopniowo
cukier puder. Na koniec dodajemy ocet lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną
i jeszcze chwilę ubijamy. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i błyszcząca.
2)
Masę bezową przekładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i formujemy okrągły placek o śr. ok. 20cm
3)
Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC
i od razu redukujemy temp do 150oC, pieczemy 1,5h. W połowie czasu
przykrywamy naszą bezę folią aluminiową aby się nie rumieniła.
4)
Po upieczeniu bezy, wyłączamy piekarnik i
pozostawiamy bezę do całkowitego wystygnięcia. (najlepiej bezę upiec dzień
wcześniej)
5)
Śmietanę ubijamy na sztywno ze szklanką cukru
pudru, pod koniec ubijania dodajemy startą skórkę z limonki. Masę śmietanową
wykładamy na bezie i dekorujemy owocami.
Smacznego J
Dwa małe pytania:
OdpowiedzUsuń1. czy do bezy dodajemy 250g cukru pudru czy 3/4 szklanki?
2. czy do masy śmietanowej dodajemy śmietanę 30% czy ŚMIETANKĘ ?