Pamiętacie, w poście pizzarolls .. pisałam, że najlepszą
pizze robi mój tata? Mam zaszczyt przedstawić wam przepis na pizzę robioną
właśnie przez niego. Zrobiliśmy a głownie to on zrobił (ja tylko pomagałam)
pizzę z pieczarkami oraz moją ulubioną czyli peperoni. W przypadku pizzy
najważniejsze jest ciasto, składniki dodatków to kwestia gustu, można ją
dowolnie modyfikować.
Skład ciasta:
4 szklanki mąki
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ dużej kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
Ok. 2 szklanki letniej wody.
Skład na pieczarki:
½ kg pieczarek
1 cebula
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mieszanki ziół do pizzy
sól
pieprz
Skład sosu pomidorowego:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 duży ząbek czosnku
¼ małej cebulu
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka oregano,
½ łyżeczki wegety
pieprz
A oto jak zrobić:
Ciasto:
1.
Drożdże rozrabiamy z cukrem tak aby nabrały
ciekłej konsystencji i odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosły.
2.
Kiedy drożdże podrosną, do miski wsypujemy mąkę, oregano, sól, proszek do
pieczenia, wlewamy oliwę i drożdże oraz stopniowo mieszając dolewamy wody.
3.
Kiedy wszystkie składniki się połączą w jedną
całość, mieszamy ciasto jeszcze kilka minut ( ciasto wyrabiamy w robocie
kuchennym)
4.
Ciasto powinno być, miękkie i puszyste oraz
lekko klejące.
5.
Następnie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na
ok. 30 min.
6.
Po upływie czasu dzielimy ciasto na 2 części i
rozkładamy je na tackach do pizzy.
7.
Pozostawam ciasto jeszcze na ok. 20 min.
Sos:
1.
W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, z
ketchupem i 3 łyżkami wody.
2.
Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek a także przeciśniętą cebulę.
3.
Doprawiamy cukrem, wegetą oraz oregano.
Pieczarki:
1.
Pieczarki oraz cebulę kroimy w plasterki i
dusimy na oleju na niewielkim ogniu z dodatkiem soli.
2.
Kiedy pieczarki puszczą sok zwiększamy ogień i
dusimy tak długo aby cały sok wyparował.
3. Pod koniec doprawiamy mieszanką ziół do pizzy,pieprzem oraz cynamonem.
3. Pod koniec doprawiamy mieszanką ziół do pizzy,pieprzem oraz cynamonem.
Kiedy nasze cisto jest gotowe smarujemy je sosem pomidorowy i
wykładamy przygotowanymi składnikami, jedną pieczarkami i serem, natomiast drugą
najpierw serem a następnie kiełbasą peperoni. Na koniec można dodać oliwki i
kapary, a także krążki cebuli i posypać mieszanką ziół do pizzy.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temp 200oC ok. 15-20
min.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.