Skład:
350g mąki pszennej
200g cukru pudru
180g masła w temp. Pokojowej
1 jajko + 1 żółtko
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
tabliczka mlecznej czekolady
A oto jak to zrobić:
1.
Mąkę oraz cukier puder przesiewam przez sitko,
dodaję masło, jajka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko razem
mieszam.
2.
Kiedy ciasto jest dokładnie wymieszane odkładam
na 30 min do lodówki.
3.
Ciasto dzielę na 3 części i wałkuję, wycinam z
mojego ciasta kształt torebek herbaty ( jako szablon możemy użyć jednej
torebki) a z góry patyczkiem do szaszłyków robię dziurkę na sznureczek.
4.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 200oC
piekę ciasteczka ok. 15 min.
5.
Kiedy ciasteczka są gotowe wykładam je na talerz
i roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej.
6.
W małym rondelku gotuję wodę i kładę na nim
metalową miseczkę, wrzucam do niej czekoladę i mieszając czekam aż cała dokładnie
się rozpuści.
7.
Roztopioną czekoladę odstawiam na kilka min aby
wystygła i lekko zgęstniała.
8.
Ciasteczka maczam w czekoladzie ( ¾ ciasteczka)
i układam na silikonowej macie do całkowitego zastygnięcia czekolady.
9.
Kiedy ciastka są już gotowe, przewlekam przez
dziurkę nitkę i przyklejam przygotowane wcześniej etykietki.
Smacznego J
Przyuważyłam takie herbatniki przed rokiem i do tej pory oczywiście się za nie nie zabrałam, bo zawsze coś. Dziękuję za ich przypomnienie i natchnienie! Wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do odwiedzania bloga po więcej inspiracji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
też robiłam jakiś czas temu :)
OdpowiedzUsuńGenialne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!, w sam raz dla mnie takie ciasteczka, bo ja zawsze maczam je w herbacie lub kawie:)
OdpowiedzUsuń