Najlepszą pizze robi mój tata, nie zamierzam z nim
konkurować bo i tak nie mam najmniejszej szansy wygrać z nim tego pojedynku.
Jednak przepis na ciasto pozwoliłam sobie wykorzystać przy dzisiejszej
potrawie. Rogaliki pizzowe, to idealny
sposób na przekąskę przed telewizorem czy przystawkę na imprezie. Ciepłe,
miękkie i puszyste rogaliki z ciągnącym się serem oraz salami ostatnio skradły
serce moich domowników. Na pewno dzięki najlepszemu przepisowi na ciasto, ale
pewnie też dzięki oryginalności. Tak więc zachęcam do skorzystania z przepisu.
Skład:
2 szklanki mąki
ok. 1 szkl. letniej wody wody
½ łyżeczki oregano
20g świerzych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka cukru
kilka plasterków salami
ser mozzarella do pieczenia
A oto jak to zrobić:
1.
Drożdże rozrabiam z cukrem tak aby nabrały
ciekłej konsystencji i odkładam na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosły.
2.
Kiedy drożdże podrosną, do miski wsypuję
mąkę, oregano, sól, proszek do
pieczenia, wlewam oliwę i drożdże oraz stopniowo mieszając dolewam wody.
3.
Kiedy wszystkie składniki się połączą w jedną
całość, mieszam ciasto jeszcze kilka minut ( ja ciasto wyrabiam w robocie
kuchennym)
4.
Ciasto powinno być, miękkie i puszyste.
5.
Następnie odkładam ciasto w ciepłe miejsce na
ok. 30 min.
6.
Po upływie czasu dzielę ciasto na 3 części i
wałkuję, starając się uzyskać kształt koła, i wycinam z niego trójkąty.
7.
Na każdym trójkącie układam pokrojone w kostkę
salami i słupek sera mozzarella.
8.
Zawijam na kształt rogalika i układam na
papierze do pieczenia, wcześnie posmarowanym masłem.
9.
Rogaliki piekę w piekarniku nagrzanym do 200oC
ok. 15 min.
Smacznego J
Świetny przepis! Muszę go wypróbować :) Pozdrawiam... www.kolorowakuchniamagdy.blogspot.com
OdpowiedzUsuń