Delikatne mięso schabowe, z dodatkiem słodkiego smaku polskich
letnich jabłek, to idealna alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów w
panierce. Dzisiejsze danie nadaję się zarówno na ciepło jak i zimno do kanapek,
jest dobre dla osób na diecie, ponieważ jest pieczone w piekarniku z niewielką
ilością oleju, lub oliwy, a jabłka nadają wyśmienity winny smak naszego sosu.
Skład:
1,5 kg schabu
4 małe jabłka
1łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
wegeta
pieprz
A oto jak zrobić:
1.
Schab
przyprawiam wegetą, pieprzem, majerankiem, i papryką słodko. Mięso wkładam do
miski i układam z góry pokrojony w plasterki czosnek, a następnie odstawiam do lodówki
na ok. 2-3 godz.
2.
Po upływie czasu mięso nacinam głęboko jednak nie przekrawam do końca.
3.
W miejscu przecięć układam plasterki jabłek.
4.
Dno naczynia żaroodpornego polewam niewielką
ilością oleju i układam mięso, a w koło niego plasterki jabłek.
5.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200oC
przez 1 godz.
6.
Kiedy mięso jest gotowe wyciągam z naczynia, a
naczynie wraz z sosem ustawiam na ogniu.
7.
Dolewam szklankę wody i podgrzewam.
8.
W szklance rozrabiam jedną łyżeczkę mąki
ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej wraz z zimną wodą.
9.
Kiedy sos zaczyna się gotować, cały czas
mieszając stopniowo dolewam roztwór z mąki do uzyskania gładkiej gęstej
konsystencji.
10.
Mięso kroję w plasterki polewam sosem i podaję z pieczonymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką.
Smacznego J
Wygląda po prostu DOSKONALE! Przepis zapisałam, zrobię przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuń