Nie przepadam za tłustym mięsem, sama mimowolnie nigdy nie
przyrządziła bym karkówki, czy innego tego typu mięsa. Roladki z fileta z
kurczaka to już zupełnie co innego, a z dodatkiem szpinaku, ziół prowansalskich
i zapieczone z mozzarellą to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Skład:
3 filety z kurczaka
szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki)
200 g koncentratu pomidorowego
1 mozzarella
1 łyżka miodu
1łyżka ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej
A oto jak to zrobić:
1.
Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc
tłuczkiem.
2.
Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na
patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i
pieprz oraz przesmażyć kilka minut.
3.
Przygotowane wcześniej filety posmarować
szpinakiem i zawinąć w roladki.
4.
Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością
oleju i ułożyć roladki.
5.
W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾
szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku.
6.
Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć
na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich.
7.
Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik
na pieczenie z góry i piec 5 min.
Smacznego J
Jutro wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i roladki są pycha! Chociaż trochę zmian wprowadziłam pod własne kubki smakowe, a mianowicie roladki zrobiłam ze szpinakiem i fetą, a na wierzch zamiast mozzarelli (której nie lubię) dałam zwykły żółty ser w plastrach. Mężowi smakowało, a to najważniejsze ;) Dziękuję za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że smakowało :)
Usuń