Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, przygotowanie go to kwestia
kilku minut, nie można go zbyt długo smażyć ani dusić. Wystarczy 2-3 min z
jednej i drugiej strony aby nasze pyszne mięso było gotowe. Tak naprawdę
polędwiczki są smaczne same w sobie, można posypać je pieprzem i solą, usmażyć i
też będą doskonałym obiadem, lecz tym razem przyrządziłam polędwiczki w sposób
bardziej wytworny, wraz ze śliwkami tworzą bardzo ciekawy i wykwintny smak.
polędwiczka ok. 500g
boczek pokrojony w plasterki ok. 200g
śliwki 350g
2łyżki miodu
2 łyżki cytryny
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chilli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka powideł śliwkowych
sól
pieprz
A oto ja to zrobić:
1.
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2 cm i
ręką delikatnie je oklepujemy.
2.
Następnie polędwiczki przyprawiamy solą i
pieprzem oraz owijamy pokrojonym w plasterki boczkiem, a następnie posypujemy
tymiankiem.
3.
Tak przygotowane polędwiczki obsmażamy na maśle
z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
(aby masło nam się nie przypalało) przez ok. 2-3 min z jednej i drugiej strony.
4.
Oddzielamy śliwki od pestek.
5.
W oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy z miodem,
cytryną, cynamonem i chilli.
6.
Kiedy polędwiczki są usmażone, zdejmujemy je na
talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cały czas mieszając nasze śliwki.
7.
Kiedy śliwki zmiękną wlewamy do nich wcześniej
przygotowany sos, cały czas mieszając czekamy aż zacznie bulgotać.
8.
Sos doprawiamy solą i pieprzem a także
zagęszczamy ok.1 łyżeczką powideł śliwkowych.
9.
Do sosu wrzucamy nasze polędwiczki i delikatnie
je podgrzewamy.
robisz niesamowite rzeczy! uwielbiam tego bloga <3 Pozdrawiam i zapraszam: www.alessionfff.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń