Dziś sałatka nieco inna od wszystkich, połączenie odmiennych
smaków jakimi jest arbuz z fetą i szynką parmeńską, a wszystko połączone słodko
kwaśnym miodowo cytrynowym sosem. Powiem szczerze obawiałam się tych smaków,
ale jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, sałatka wyszła pyszna.
Skład:
sałata
plaster arbuza
2 plasterki szynki parmeńskiej
czerwona cebula
feta
2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
A oto jak zrobić
1.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze
kawałki, dodajemy pokrojoną w piórka cebule oraz szynkę parmeńska.
2.
Następnie przyrządzamy nasz dip: do miseczki
wlewamy oliwę, miód oraz cytrynę i dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
3.
Sałatkę mieszamy dokładnie z dipem, na końcu
dodajemy pokrojonego w kostkę i
oczyszczonego z pestek arbuza oraz fetę. Wszystko jeszcze raz delikatnie
mieszamy.
Smaczego :)
Porada:
W sklepie przed wyborem arbuza zawsze zastanawiamy się który kawałek wybrać, jest ich tyle i wszystkie kuszą nas kolorami. Najlepszym wyborem będzie arbuz z pękniętym miąższem. A dlaczego? Jest on wtedy najbardziej dojrzały, a dzięki temu najsłodszy w smaku. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.