Pogoda dopisuje więc dziś obiad na łonie natury, czyżby grill? Nic podobnego, dziś serwuję leczo z ogniska, jest to typowe danie jednogarnkowe, wiec wrzucam wszystko do mojego kociołka, a sama delektuję się śliczną pogodą. Moje leczo będzie z dodatkiem jabłka i cukinii, dzięki temu leczo będzie delikatniejsze, a za sprawą jabłka otrzymamy naturalną słodycz, lepiej ograniczyć puste kalorie ;)
Skład:
600g kiełbasy
4 duże papryki
6 średniej wielkości pomidorów
1średnia cukinia
1 duża cebula
2 jabłka
1łyżeczka papryki w proszku
wegeta
Pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę i
podsmażamy na oleju wraz z jedną łyżeczką papryki słodkiej.
2. Kiedy
cały tłuszcz z kiełbasy się wytopi, a ona sama przyrumieni wrzucamy pokrojoną w
kostkę paprykę, cukinię i pomidory ( w
moim przypadku warzywa są pokrojone w dość grubą kostkę)
3. Po ok. 5 min dorzucam pokrojone w kostkę jabłka
( jabłka są pokrojone już w mniejszą kostkę)
4. Wszystko dokładnie mieszam oraz doprawiam wegetą
i pieprzem.
Na ognisku duszę ok. 45min, natomiast robiąc
leczo w domu duszę ok. 30min.
Smacznego :)
P.s
A już teraz zachęcam Was do regularnego odwiedzania mojej strony, kiedy borówka w ogródku dojrzeje zapraszam na tajemniczy deser z owoców sezonowych. :)
Wow :D Extra, czegoś takiego jeszcze nie widziałam :) Będę na pewno częściej zaglądać :) Polecam Ci też moją wersję leczo - http://leczo.net.pl/ :)
OdpowiedzUsuńch** z ciebie nie kucharz, wegeta? śmiech... przez łzy
OdpowiedzUsuń