Translate

środa, 24 lipca 2013

Krem z groszku.



Zielony groszek na ogół kojarzy się z sałatką jarzynową i groszkiem z puszki. Zupa krem to prosta, szybka ale smaczna alternatywa dla tradycyjnej zupy.  Wystarczy ugotować kilka składników następnie zmiksować, dodać groszek ptysiowy lub grzanki i gotowa. Na ogół czas przygotowania to 20 min. J





Skład:
1 litr wody
3 łyżeczki wegety
600g zielonego mrożonego groszku
3 średniej wielkości ziemniaki
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 łyżki masła
groszek ptysiowy
śmietana 18%
sól
pieprz

A oto jak to zrobić:
1.       Ziemniaki oraz marchewkę kroję w kostkę i wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem wegety.
2.      Kiedy warzywa zaczną mięknąć dorzucam groszek i gotuję do miękkości wszystkich warzy.
3.      Na patelni podsmażam cebulę, a następnie dodaję do gotujących się warzyw.
4.      Wszystko dokładnie miksuję do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
5.       Na talerzu lub w miseczce zupę krem posypuję groszkiem ptysiowym oraz zielonym  groszkiem i dodaję 1 łyżeczkę śmietany 18%. 


Smacznego J

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.