Translate

czwartek, 15 sierpnia 2013

Schab z jabłkiem



Delikatne mięso schabowe, z dodatkiem słodkiego smaku polskich letnich jabłek, to idealna alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów w panierce. Dzisiejsze danie nadaję się zarówno na ciepło jak i zimno do kanapek, jest dobre dla osób na diecie, ponieważ jest pieczone w piekarniku z niewielką ilością oleju, lub oliwy, a jabłka nadają wyśmienity winny smak naszego sosu.



Skład:
1,5 kg schabu
4 małe jabłka
1łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
wegeta
pieprz

A oto jak zrobić:
1.        Schab przyprawiam wegetą, pieprzem, majerankiem, i papryką słodko. Mięso wkładam do miski i układam z góry pokrojony w plasterki czosnek, a następnie odstawiam do lodówki na ok. 2-3 godz.
2.       Po upływie czasu mięso nacinam głęboko jednak nie przekrawam do końca.
3.       W miejscu przecięć układam plasterki jabłek.
4.       Dno naczynia żaroodpornego polewam niewielką ilością oleju i układam mięso, a w koło niego plasterki jabłek.
5.       Piekę w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 1 godz.
6.       Kiedy mięso jest gotowe wyciągam z naczynia, a naczynie wraz z sosem ustawiam na ogniu.
7.       Dolewam szklankę wody i podgrzewam.
8.       W szklance rozrabiam jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej wraz z zimną wodą.
9.       Kiedy sos zaczyna się gotować, cały czas mieszając stopniowo dolewam roztwór z mąki do uzyskania gładkiej gęstej konsystencji.
10.   Mięso kroję w plasterki polewam sosem i podaję z pieczonymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką.




Smacznego J

2 komentarze:

  1. Wygląda po prostu DOSKONALE! Przepis zapisałam, zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.