Translate

czwartek, 17 października 2013

Co dobrego?..


Kuchnia turecka, wielu z nas kojarzy się głównie z budkami z kebabem, gdzie najczęściej jest serwowany z mięsem wieprzowym lub drobiowym, a do tego zalane ogromną ilością sosu, nic bardziej mylnego chociażby z tego powodu, iż Turcy nie spożywają wieprzowiny, w religii islamskiej wieprzowina jest zakazana. A zatem jakie mięso jedzą najczęściej tubylcy: jest to jagnięcina lub baranina i właśnie z takiego mięsa w Turcji możemy zjeść to najsłynniejsze danie. Ponadto oprócz jagnięciny czy też baraniny przygotowanej na wiele różnych sposobów Turcy  spożywają mnóstwo warzyw. Najczęściej są one smażone na oliwie, z dużą ilością czosnku, często podawane na zimno. Do swoich potraw Turcy używają mnóstwo aromatycznych przypraw. Najbardziej znaną i używaną przyprawą jest Biber- odmiana ostrej papryczki.  Z racji tego, iż potrawy tureckie są ostre, jako dodatek podawany jest jogurt naturalny.
W Turcji, nie spożywa się tak dużo jak u nas zup, jednak nie oznacza to, iż wcale ich się nie je. Zupy są zazwyczaj warzywne w postaci gęstego kremu.

Co jeżeli chodzi o słodkości? Turcy uwielbiają słodycze, jedzą dużo i bardzo słodko. Najpopularniejszym deserem jest baklava. Jest to ciasto zrobione z ciasta filo, przekładane orzechami oraz innymi bakaliami i zalewane dużą ilością słodkiego miodowego syropu. Polewanie słodkim syropem jest bardzo popularne, większość ciast czy ciasteczek jest w ten sposób serwowana. Z racji tego, iż w Turcji jest bardzo ciepło, każdy turysta na pewno skusi się na lody, które naprawdę polecam, ponieważ są one bardzo charakterystyczne, wykonane z mleka koziego, ale to nie na tym polega ich wyjątkowość. Jednym ze składników jest mączka ze storczyka, dzięki czemu lody mają ciekawą konsystencję, są gęste i ciągną się niczym karmel.






















 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.