Translate

piątek, 13 grudnia 2013

Czy wiesz że?...

 

Czasami ciężko wyobrazić nam sobie, że mogli byśmy zasiąść przed telewizorem przy dobrym filmie bez miseczki z popcornem. Z racji tego, iż chronicznie narzekamy na brak czasu i lubimy wygodne rozwiązania wybieramy popcorn,  który w prosty i szybki sposób przygotujemy w mikrofalówce, jest on już przyprawiony solą z dodatkiem masła, nie całe trzy minuty i przekąska gotowa. Niestety nie wiemy co w takiej paczuszce na nasz czyha. Czytając artykuł byłam zdumiona ile zła jest w takiej kukurydzy, okazuje się, iż jest mieszanką toksyn szkodliwych  m.in. dla układu oddechowego co za tym idzie pogłębia astmę alergiczną i choroby płuc, Alzheimera czy przewlekłe choroby nerek. Zwłaszcza ten z dodatkiem aromatu masła, który podczas procesu podgrzewania staje się toksyczny. 
Gotowy popcorn zawiera dwa bardzo niebezpieczne składniki takie jak Dwuacetyl (DA) oraz PFOA (kwas perfluorooktanowy). 
Dwuacetyl nadaje produktowi ten  charakterystyczny smak i aromat. Badania opublikowane 01.08.2012 w czasopiśmie ACS Journal of Chemical Research in Toxicology wskazują, że DA zwiększa poziom zbrylania białka beta-amyloidu w mózgu, co jest objawem rozpoznawczym Alzheimera. Natomias  PFOA (kwas perfluorooktanowy) to toksyczny i rakotwórczy związek chemiczny dla ludzi i zwierząt stosowany w produkcji torebek w których jest przygotowany popcorn. Powoduje w organizmie podwyższony poziom cholesterolu, chroniczne problemy z nerkami i z oddychaniem, takie jak astma i choroby płuc. 80 proc. toksycznych oparów z PFOA i DA jest emitowanych w trakcie otwierania worka.
Poza PFOA i DA popcorn tego rodzaju może zawierać niektóre postaci oleju, np. sojowego, rzadziej kokosowego, które zamieniają się w tłuszcze trans i zatykają tętnice, powodując choroby serca i stany zapalne w organizmie.
A więc co zrobić jeżeli mamy ochotę  na popcorn, a nie chcemy narażać własnego zdrowia, odpowiedź jest prosta, wybierzmy popcorn domowej roboty, wystarczy w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego lub klarowanego masła i wrzucić ok 1/2 szklanki ziaren kukurydzy organicznej, garnek zakrywamy pokrywką i czekamy kilka minut aż popkorn bedzie gotowy, przyprawiamy solą i zdrowa przekąska jest gotowa. Kukurydza organiczna nie tylko nie jest nie zdrowa ale wręcz przeciwnie jest źródłem kwasu foliowego, witaminy C oraz witaminy B3.
Źródło: alergik.info



2 komentarze:

  1. Ciekawy i przydatny artykuł:) Udanego i szampańskiego Sylwestra życzę przy okazji:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, nie zdawałam sobie sprawy, że taka kukurydza to aż takie paskudztwo! A zdarza się, że proponuję ją córeczce do filmu. Never ever!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.