Do świąt zbliżających się wielkimi krokami, każdy ma zadanie
przygotować coś innego, na mnie trafiło przygotowanie wypieków, w postaci różnego
rodzaju ciastek, a także ciasta marchewkowego, lepienie pierogów mam już za sobą i pewnie w poniedziałek również będę okupować kucnie. Dziś
przedstawiam wam moje ciasteczka. Są to pierniki nadziewane powidłami
śliwkowymi, a także maślane ciasteczka, które najbardziej lubi mój chłopak. Jak wyglądają
wasze przygotowania świąteczne, co wy już zrobiłyście, a jaka praca jeszcze
przed wami? Pozdrawiam i zapraszam już dziś na jutrzejszy post w którym
zaprezentuję się wam w mojej wigilijnej stylizacji :)
Skład ciastek kruchych:
-½ kg mąki
-3
żółtka
-kostka
masła w temp. pokojowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka
cukru pudru
-torebka
cukru waniliowego
-2 łyżki śmietany 18%
Skład pierników nadziewanych:
-
30 dag mąki,
-
10 dag masła,
-
2 łyżeczki cukru,
- 5
łyżek płynnego miodu,
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka cynamonu
- 2
łyżeczki przyprawy korzennej,
-2
łyżeczki kakao,
- 2
żółtka,
- powidła śliwkowe
A toto jak zrobić pierniki
1. Do miski przesypujemy mąkę, cukier,
cynamon, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia oraz kakao, razem mieszamy i
dodajemy masło, miód, żółtka oraz kilka kropek olejku pomarańczowego i
zagniatamy ciasto. Następnie odkładamy do zamrażalnika na ok 60 min.
2. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i na
posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i odciskami delikatnie formę ciasta,
następnie układamy niewielką ilość powideł tak aby nie przekroczyć granicy
ciastek i przykładamy kolejne rozwałkowane ciasto zakrywając powidła. Ugniatamy
palcem brzegi i wycinamy foremką kształt ciastka.
3. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do
190st. przez 10 min.
4. Gotowe ciasta wykładamy na drewnianej
stolnicy i pozostawiamy do wystygnięcia.
5. Zimnie ciasta polewamy czekoladą lub lukrem
A oto jak zrobić kruche ciasteczka:
1. Mąkę oraz cukier puder przesiewam przez
sitko, dodaję masło, jajka, cukier waniliowy oraz 2 łyżki śmietany a następnie wszystko
razem mieszam.
2. Kiedy ciasto jest dokładnie wymieszane
odkładam na 30 min do lodówki
3. Ciasto dzielę na 3 części i wałkuję,
wycinam za pomocą foremek ciasta.
4. Następnie w piekarniku nagrzanym do 200oC
piekę ciasteczka ok. 15 min.
5. Ciasta wykładam na stolnicę do całkowitego wystygnięcia.
6. Zimne ciasta dekoruję lukrem i posypuję kolorowymi
cukierkami.
Jakie śliczne ciasteczka :) Za to właśnie uwielbiam Święta - cudne wypieki!
OdpowiedzUsuńMniam ... właśnie dla takich słodkości nie mogę doczekać się świat.
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakują :)
kocham pierniki, ale jestem za leniwa, żeby sama je robić:):):):):) pozdrawiam ciepło i dziękuje za odwiedziny...
OdpowiedzUsuńPierniczki cudowne! Może i jest już po świętach, ale chyba się na nie skuszę i zrobię je na weekend:)
OdpowiedzUsuń