Translate

niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka


Do świąt zbliżających się wielkimi krokami, każdy ma zadanie przygotować coś innego, na mnie trafiło  przygotowanie wypieków, w postaci różnego rodzaju ciastek, a także ciasta marchewkowego, lepienie pierogów mam już za sobą i pewnie w poniedziałek również będę okupować kucnie. Dziś przedstawiam wam moje ciasteczka. Są to pierniki nadziewane powidłami śliwkowymi, a także maślane ciasteczka, które najbardziej lubi mój chłopak. Jak wyglądają wasze przygotowania świąteczne, co wy już zrobiłyście, a jaka praca jeszcze przed wami? Pozdrawiam i zapraszam już dziś na jutrzejszy post w którym zaprezentuję się wam w mojej wigilijnej stylizacji :)


Skład ciastek kruchych:
-½ kg mąki

-3 żółtka
-kostka masła w temp. pokojowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka cukru pudru 
-torebka cukru waniliowego
-2 łyżki śmietany 18%



Skład pierników nadziewanych:
- 30 dag mąki,
- 10 dag masła,
-  2 łyżeczki cukru, 
- 5 łyżek płynnego miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 
-2 łyżeczki kakao,
- 2 żółtka,
- powidła śliwkowe
A toto jak  zrobić pierniki
1.   Do miski przesypujemy mąkę, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia oraz kakao, razem mieszamy i dodajemy masło, miód, żółtka oraz kilka kropek olejku pomarańczowego i zagniatamy ciasto. Następnie odkładamy do zamrażalnika na ok 60 min.  
2.   Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i odciskami delikatnie formę ciasta, następnie układamy niewielką ilość powideł tak aby nie przekroczyć granicy ciastek i przykładamy kolejne rozwałkowane ciasto zakrywając powidła. Ugniatamy palcem brzegi i wycinamy foremką kształt ciastka.
3.   Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st. przez 10 min. 
4.   Gotowe ciasta wykładamy na drewnianej stolnicy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
5.   Zimnie ciasta polewamy czekoladą lub lukrem 






A oto jak zrobić kruche ciasteczka:
1.   Mąkę oraz cukier puder przesiewam przez sitko, dodaję masło, jajka, cukier waniliowy oraz 2 łyżki śmietany a następnie wszystko razem mieszam.
2.   Kiedy ciasto jest dokładnie wymieszane odkładam na 30 min do lodówki
3.   Ciasto dzielę na 3 części i wałkuję, wycinam za pomocą foremek ciasta.
4.    Następnie w piekarniku nagrzanym do 200oC piekę ciasteczka ok. 15 min.
5.    Ciasta wykładam na stolnicę do całkowitego wystygnięcia.

6.     Zimne ciasta dekoruję lukrem i posypuję kolorowymi cukierkami. 






4 komentarze:

  1. Jakie śliczne ciasteczka :) Za to właśnie uwielbiam Święta - cudne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... właśnie dla takich słodkości nie mogę doczekać się świat.
    Wyglądają pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham pierniki, ale jestem za leniwa, żeby sama je robić:):):):):) pozdrawiam ciepło i dziękuje za odwiedziny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczki cudowne! Może i jest już po świętach, ale chyba się na nie skuszę i zrobię je na weekend:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.