Translate

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pieczeń z indyka ze szpinakiem serem feta i szynką parmeńską


W mojej kuchni często króluje drób z dwóch bardzo prostych powodów, szybko się go przyrządza oraz jest chudym mięsem, a ja bardzo nie lubię kiedy mój kawałek mięsa jest obrośnięty tłuszczem. Dziś przygotowałam bardzo smaczną oraz prostą w przygotowaniu pieczeń z indyka. Pieczeń aby nie była zbyt zwyczajna i sucha została nafaszerowana szpinakiem, fetą oraz suszonymi pomidorami oraz owinięta szynką parmeńską.


Skład:
- 1 filet z indyka
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1/2 kostki sera feta
- 8 suszonych pomidorów
- ok 8-10 plasterków szynki dojrzewającej 
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek 
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz 

A oto jak to zrobić:

  1. Filet z indyka musimy nakroić i rozłożyć jak książkę, włożyć pomiędzy dwie warstwy folii i rozbić tłuczkiem, doprawić pieprzem i skropić oliwą. ( nie solimy, szynka od zewnątrz, a ser feta od wewnątrz dodadzą wystarczająco dużo słonego smaku)
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawić gałką muszkatołową   i smażyć aż do odparowania wody. 
  3. Na filecie z indyka rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. 
  4. Zwijamy indyka w roladę i owijamy ją szynką parmeńską.
  5. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą w której były suszone pomidory i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 30 min, następnie redukujemy temp. do 180st. C i pieczemy kolejne 20-30 min.
  6. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy pieczeń jeszcze na ok 10 min. 





Smacznego :)

3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.