Skład:
- 1 filet z indyka
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1/2 kostki sera feta
- 8 suszonych pomidorów
- ok 8-10 plasterków szynki dojrzewającej
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
A oto jak to zrobić:
- Filet z indyka musimy nakroić i rozłożyć jak książkę, włożyć pomiędzy dwie warstwy folii i rozbić tłuczkiem, doprawić pieprzem i skropić oliwą. ( nie solimy, szynka od zewnątrz, a ser feta od wewnątrz dodadzą wystarczająco dużo słonego smaku)
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawić gałką muszkatołową i smażyć aż do odparowania wody.
- Na filecie z indyka rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.
- Zwijamy indyka w roladę i owijamy ją szynką parmeńską.
- Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą w której były suszone pomidory i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 30 min, następnie redukujemy temp. do 180st. C i pieczemy kolejne 20-30 min.
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy pieczeń jeszcze na ok 10 min.
Smacznego :)
Pieczeń wygląda wyjątkowo smacznie i soczyście:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :) pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńcudowne danie:) wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń