Translate

wtorek, 4 marca 2014

Makaron zapiekany z jabłkiem i brzoskwiniami


Są takie smaki z okresu dzieciństwa które pomimo upływu lat, nadal nas cieszą, tak właśnie było w przypadku dzisiejszego przepisu, kiedy to mój chłopak poprosił mnie o przygotowanie makaronu, który robiła jego mama. Ja pozwoliłam sobie go delikatnie podrasować i wyszło coś co na pewno jeszcze nie jednokrotnie będzie gościć na naszym stole.


Skład:
- 2 jabłka
- 3 połówki brzoskwini
- 200 g makaronu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- płatki migdałów

A oto jak to zrobić:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jabłka obieramy ze skórki i gniazda nasiennego, a następnie jabłka kroimy w cienkie plasterki, brzoskwinie w nieco grubsze.
  2. Ugotowany makaron przekładamy do miski, polewamy go śmietaną, cynamonem, cukrem oraz cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłka oraz brzoskwinie i ponownie mieszamy.
  3. Naczynie  żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy nasz makaron i posypujemy płatkami migdałów. 
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C ok 20 min.
 

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Kocham takie smaki:) Przygotowywałam identyczne danie ale podstawą był ryż, a nie makaron było pyszne. Spróbuję Twoją wersję brzmi zachęcająco i pewnie będzie równie smaczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.