Po świątecznym śniadaniu, z żurkiem z białą kiełbasą oraz jajkiem, po pysznym serniku oraz mazurku przyjdzie pora na obiad. Przepis ten świetne nadaję się na święta, jest lekki, orzeźwiający, nie napracujemy się przy nim, a efekt będzie wspaniały. Delikatny kurczak z mocnym akcentem pomarańczy idealnie wpasowuję się w okres wiosenny oraz wielkanocny. Dzięki zapachowi roznoszącemu się po domu, na pewno nie będziemy mieć problemu ze zwołaniem wszystkich domowników na obiad.
Skład:
- kurczak
- 2 pomarańcze
- duża garść rodzynek
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki miodu
- oliwa
- sól
- pieprz
A oto jak to zrobić:- Dzień przed podaniem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pozostawiamy w lodówce.
- Sok wyciśnięty z pomarańczy, oliwę, miód, majeranek, imbir oraz kumin mieszamy, a następnie polewamy naszego kurczaka.
- Do środka kurczaka w wsypujemy rodzynki i odkładamy kurczaka na ok. 3-4 godziny.
- Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temp. 180 st. C ok. 1,5 - 2 godz.
- Przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywę i pieczemy kurczaka jeszcze ok. 15 min aby skórka się przyrumieniła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.