Translate

piątek, 18 kwietnia 2014

Świąteczny obiad: Kurczak w pomarańczach


Po świątecznym śniadaniu, z żurkiem z białą kiełbasą oraz jajkiem, po pysznym serniku oraz mazurku przyjdzie pora na obiad. Przepis ten świetne nadaję się na święta, jest lekki, orzeźwiający, nie napracujemy się przy nim, a efekt będzie wspaniały. Delikatny kurczak z mocnym akcentem pomarańczy idealnie wpasowuję się w okres wiosenny oraz wielkanocny. Dzięki zapachowi roznoszącemu się po domu, na pewno nie będziemy mieć problemu ze zwołaniem wszystkich domowników na obiad. 


Skład:
- kurczak
- 2 pomarańcze
- duża garść rodzynek
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki miodu 
- oliwa
- sól
- pieprz
A oto jak to zrobić:

  1. Dzień przed podaniem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pozostawiamy w lodówce.
  2. Sok wyciśnięty z pomarańczy, oliwę, miód, majeranek, imbir oraz kumin mieszamy, a następnie polewamy naszego kurczaka. 
  3. Do środka kurczaka w wsypujemy rodzynki i odkładamy kurczaka na ok. 3-4 godziny. 
  4. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temp. 180 st. C ok. 1,5 - 2 godz. 
  5. Przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywę i pieczemy kurczaka jeszcze ok. 15 min aby skórka się przyrumieniła. 





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.