Translate

niedziela, 21 grudnia 2014

Karp w śmietanie z prażonymi migdałami



Choinka ubrana, prezenty skompletowane, piernik w piekarniku, dom pomału zaczyna pachnieć świętami. Do Wigilii zostało już niewiele czasu, a praca mnoży się w rękach. Czym byłaby Wigilia, bez barszczu czerwonego z uszkami, zupy grzybowej czy też karpia. Oprócz tradycyjnej ryby chciałabym Wam, pokazać inną wersję tej Wigilijnej potrawy, karp w śmietanie z prażonymi migdałami. Smak wytrawny, a jednocześnie delikatny. Co Wy przygotujecie na wigilię? Jaka jest wasza ulubiona potrawa?


Skład:
- karp 
- 200 ml śmietana 18%
- lampka białego wina 
   półsłodkiego
- łyżka masła
-1/2 cebuli
- 100 g migdałów
- limonka
- rozmaryn
- sól
- świeżo mielony pieprz 

A oto jak to zrobić:

1. Karpia doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, cytryną oraz tymiankiem, odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
2. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem masła, dodajemy białe wino i redukujemy. Następnie dodajemy śmietanę oraz startą skórkę z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Karpia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z dodatkiem masła oraz plasterków cytryny przez ok 30 min.
4. Gotowego karpia układamy na talerzu, polewamy sosem śmietanowym oraz posypujemy prażonymi migdałami.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.