Translate

poniedziałek, 22 lipca 2013

Bananowe delicje, czyli Banoffee.



Z racji tego, iż mój piekarnik uległ awarii dziś ciasto bez pieczenia: pyszne i bardzo słodkie ale czasami można sobie pozwolić J Ciasto to robiłam drugi raz, za pierwszym razem nie wyszło z racji tego,  iż jak tylko mogę to fixów i żelatyn unikam jak ognia ale właśnie wtedy dowiedziałam się, że w tym przypadku nie jest to możliwe. Dzisiaj prezentuję wam w całej okazałości przepyszne ciasto, bananowo- toffi.

   


Skład:
paczka ciastek pełnoziarnistych z czekoladą (ok. 250g)
80g miękkiego masła
3 banany
400ml śmietany 30%
400g masy krówkowej
fix do śmietany
gorzka czekolada
2 łyżeczki cukru pudru

A oto jak to zrobić:
1.       Ciastka kruszę w blenderze lub za pomocą tłuczka do mięsa.
2.       Do pokruszonych ciastek dodaję miękkie masło i dokładnie mieszam. Ciastka konsystencją mają  przypominać mokry piasek. Następnie całość wykładam np. na spód tortownicy.
3.       Masą krówkową smaruję ciastka ( aby łatwiej rozsmarowało się masę, można ją podgrzać w rondelku z wodą)
4.       Tak przygotowany spód wkładam do lodówki na 30 min.
5.       Następnie kroję banany w plasterki i układam na masie krówkowej.
6.       Śmietanę ubijam z dodatkiem fixu i dwiema łyżeczkami cukru pudru.
7.       Ubitą śmietanę układam na bananach, a z wierzchu posypuję gorzką czekoladą.
8.       Całość odstawiam do lodówki na ok. 1,5 h. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.