Translate

sobota, 20 lipca 2013

Spaghetti napoli.



Kuchnia włoska moim zdaniem jest genialna, wystarczy niewiele  składników, kilka minut w kuchni  i pyszny obiad gotowy. Sos napoli jest podstawowym sosem w kuchni włoskiej, stosowany m.in. do spaghetti, lasagne czy cannelloni. Z dodatkiem świeżych listków bazylii podkreślą idealny smak potrawy. 




Skład:
2 puszki pomidorów
1 średnia cebula
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
ok. 10 listków świeżej bazylii
 świeżo starty parmezan
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
paczka makaronu spaghetti (pełnoziarnistego) 
2 łyżki oleju
sól 
pieprz 


A oto jak to zrobić:
1. Do osolonej wrzącej wody wrzucam makaron i gotuję zgodnie z przepisem podanym na      opakowaniu. Aby makaron się nie sklejał dodaję łyżkę oleju.
2. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju.
3. Kiedy cebula się podsmaży dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażam jeszcze ok. pół min, aby czosnek nie zgorzkniał. 
4. Następnie wrzucam pomidory z puszki, gotuję ok.15 min aby woda wyparowała.
5. Kiedy woda wygotuje się, dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczkę miodu, sól, pieprz oraz pokrojoną świeżą bazylię.
6. Na sam koniec przed odcedzeniem makaronu dodaję 3 łyżki wody w której się gotował. 
7. Przed podaniem na talerz wrzucam makaron do miseczki dodaję sos i dokładnie mieszam, tak              przygotowany makaron nakładam na talerz, z góry polewam jeszcze odrobiną sosu i posypuję   świeżo tartym parmezanem.
   

Smacznego :)


Porada: 
Jeżeli Tobie też doskwiera krojenie cebuli, masz z nią duży problem, od dziś możesz kroić cebulę spokojnie. Wystarczy po obraniu jej i przekrojeniu na pół włożyć cebulę na min. do zimnej, najlepiej lodowatej wody.
Po wyciągnięciu cebuli z wody możesz kroić ją swobodnie, łzy już się nie pojawią :) 




3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :)często kupuję w Lidlu ten makaron i robię z przeróżnymi sosami ale klasyczne napoli jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane ! Smakowicie wygląda :)

    Pozdrawiam ciepło,

    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię! Szybkie, smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.