Translate

czwartek, 18 lipca 2013

Naleśniki ze szpinakiem




Naleśniki ze szpinakiem, proste i smaczne danie, nadaje się o każdej porze dnia, czy to obiad czy kolacja. Szpinak przełamany delikatnym sosem śmietanowym, do tego ser feta. 
Mmm palce lizać B



 Skład:
paczka mrożonego szpinaku
400 ml śmietany 18%
100 g serka topionego śmietankowego
100 g sera gorgonzola
ser feta
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
gałka muszkatołowa
przyprawa typu maggi
sól
pieprz


A oto jak to zrobić:

1. Na rozgrzanej patelni podsmażam z 1 łyżeczką masła przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaję zamrożony szpinak cały czas mieszając. 
2. Kiedy szpinak jest  rozmrożony dodaję śmietanę, serek topiony oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola.
3. Gdy oba rodzaje sera rozpuszczą się, a mój sos jest wystarczająco gęsty doprawiam go gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami maggi.
4. Usmażone wcześniej naleśniki smaruję sosem śmietanowo- szpinakowym i układam pokrojony w kostkę ser feta. Zwijam naleśniki w rulon i z wierzchu posypuję delikatnie serem żółtym.
5. Naleśniki wkładam do rozgrzanego do 200oC piekarnika na ok. 5 min.
6. Kiedy ser delikatnie rozpuści się naleśniki są gotowe J


Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.