Translate

czwartek, 25 lipca 2013

Penne Alfredo


Bazą sosu Alfredo jest śmietana i ser, może być żółty lub parmezan. Jeżeli wybierzemy ser żółty najlepiej wybrać taki o ostrzejszym smaku. Przepis ten, a raczej potrawę poznałam wiele lat temu kiedy to moja kuzynka go zrobiła i nie chciała podać receptury tego pysznego dania, ale czym charakteryzuje się dobry kucharz? :) Sam będzie umiał powtórzyć danie nie znając dokładnie przepisu. Oto dziś przedstawiam moją wersję Alfredo J


Skład:
400ml śmietany 30% najlepiej jeżeli będzie ona bardzo gęsta
250-300g sera  żółtego ( w zależności od gęstości śmietany)
1 łyżka masła
5 ząbków czosnku
papryka czerwona
brokuł
kalafior
1 filet z kurczaka
makaron penne
sól
pieprz
czosnek granulowany

A oto jak to zrobić:
1.       Kalafior brokuł i paprykę gotuję na parze.
2.       Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu.
3.       Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie podsmażam na oleju.
4.       Na rozgrzanej patelni podsmażam na maśle przez ok. 1 min przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaję śmietanę, doprowadzam do wrzenia i wrzucam starty na tarce ser żółty, wszystko dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.       Sos doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
6.       Kiedy warzywa są miękkie, a kurczak podsmażony dodaję do mojego sosu i dokładnie mieszam.
7.       Makaron polewam sosem lub wrzucam makaron do naczynia z sosem i dokładnie mieszam. Przekładam na talerz i posypuję świeżo startym parmezanem.



Smacznego J   

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.