Translate

czwartek, 1 sierpnia 2013

Pasta z cukinii.


Cukinia, jest odmianą dyni, w polsce nazywana jest również kabaczkiem. Nadaje się do wielu potraw, makaronów, zapiekanek, czy farszu do mięs, można również faszerować cukinię i podawać na ciepło lub też surowo. Ja dziś chciałam wam przedstawić pastę z cukinii. 


Skład:
1 średnia cukinia
½ cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka chilli
sól
pieprz
łyżeczka tartego parmezanu

A oto jak to zrobić :
1.       Cukinie dokładnie myję i ścieram na tarce.
2.       Wrzucam do garnka cukinię  dodaję oliwę.
3.        Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą, pieprzem i chili.
4.       Cały czas mieszając duszę cukinię do miękkości ok. 15-20 min, a następnie dodaję parmezan.
5.       Przekładam do słoiczków i wykorzystuję do faszerowania mięs lub do makaronów.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.