Translate

sobota, 3 sierpnia 2013

Chili con carne.






Chili con carne to tradycyjna potrawa meksykańska. Głównym składnikiem jest mięso mielone, fasola czerwona i chili, jest to potrawa jak na Meksyk przystało pikantna (dla niektórych nawet bardzo). Można podawać ją z ryżem, makaronem lub tak jak ja lubię najbardziej z chlebkiem pita. Nadaję się również jak przekąskę na imprezę wtedy serwujemy ją z chipsami nachos.



Skład:
500 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki
2 puszki krojonych pomidorów z puszki
1 puszki fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżeczki chilli
½ łyżeczki kumin
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz


A oto jak to zrobić:
1.       Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju, następnie dodaję mięso mielone które posypuję pieprzem i solą, i smażę do zarumienienia.
2.       Kiedy mięso jest podsmażone dodaję fasolę z puszki, kukurydzę i  pomidory.
3.       Wszystko dokładnie mieszam i dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier , chili, oregano i kumin.
4.       Całość duszę ok. 40 min.
5.       Na końcu przed podaniem doprawiam solą i pieprzem. 

      


Smacznego J  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.