Translate

czwartek, 22 sierpnia 2013

Pizzarolls


Najlepszą pizze robi mój tata, nie zamierzam z nim konkurować bo i tak nie mam najmniejszej szansy wygrać z nim tego pojedynku. Jednak przepis na ciasto pozwoliłam sobie wykorzystać przy dzisiejszej potrawie.  Rogaliki pizzowe, to idealny sposób na przekąskę przed telewizorem czy przystawkę na imprezie. Ciepłe, miękkie i puszyste rogaliki z ciągnącym się serem oraz salami ostatnio skradły serce moich domowników. Na pewno dzięki najlepszemu przepisowi na ciasto, ale pewnie też dzięki oryginalności. Tak więc zachęcam do skorzystania z przepisu.


Skład:
2 szklanki mąki
ok. 1 szkl. letniej wody wody
 ½ łyżeczki oregano
20g świerzych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka cukru
kilka plasterków salami
ser mozzarella do pieczenia


A oto jak to zrobić:
1.       Drożdże rozrabiam z cukrem tak aby nabrały ciekłej konsystencji i odkładam na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosły.
2.       Kiedy drożdże podrosną, do miski wsypuję mąkę,  oregano, sól, proszek do pieczenia, wlewam oliwę i drożdże oraz stopniowo mieszając dolewam wody.
3.       Kiedy wszystkie składniki się połączą w jedną całość, mieszam ciasto jeszcze kilka minut ( ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym)
4.       Ciasto powinno być, miękkie i puszyste.
5.       Następnie odkładam ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
6.       Po upływie czasu dzielę ciasto na 3 części i wałkuję, starając się uzyskać kształt koła, i wycinam z niego trójkąty.
7.       Na każdym trójkącie układam pokrojone w kostkę salami i słupek sera mozzarella.
8.       Zawijam na kształt rogalika i układam na papierze do pieczenia, wcześnie posmarowanym masłem.
9.       Rogaliki piekę w piekarniku nagrzanym do 200oC ok. 15 min.





Smacznego J

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Muszę go wypróbować :) Pozdrawiam... www.kolorowakuchniamagdy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.