Translate

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tort Pavlova


Tak jak obiecałam w poście Leczo z ogniska  klik  dziś deser z owocami z mojego ogródka czyli pyszny tort Pavlova. Beza z kremem śmietanowym i letnimi owocami to deser idealny, można go modyfikować według pory roku zmieniając tylko owoce.  Bardzo słodki, bardzo pyszny, bardzo efektowny..


Skład:
- 4 białka
- 250g cukru pudru
-1 łyżka octu winnego, soku z cytryny lub limonki
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-400ml śmietany 30%
-3/4szklanka cukru pudru
- owoce do dekoracji ( maliny, borówki amerykańskie, truskawki, kiwi)
-skórka z limonki

A oto jak to zrobić:

1)      Białka ubić na sztywną masę dodając stopniowo cukier puder. Na koniec dodajemy ocet lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i błyszcząca.
2)      Masę bezową przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągły placek o śr. ok. 20cm
3)      Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i od razu redukujemy temp do 150oC, pieczemy 1,5h. W połowie czasu przykrywamy naszą bezę folią aluminiową aby się nie rumieniła.
4)      Po upieczeniu bezy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do całkowitego wystygnięcia. (najlepiej bezę upiec dzień wcześniej)
5)      Śmietanę ubijamy na sztywno ze szklanką cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy startą skórkę z limonki. Masę śmietanową wykładamy na bezie i dekorujemy owocami.


Smacznego J

1 komentarz:

  1. Dwa małe pytania:
    1. czy do bezy dodajemy 250g cukru pudru czy 3/4 szklanki?
    2. czy do masy śmietanowej dodajemy śmietanę 30% czy ŚMIETANKĘ ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.