Translate

niedziela, 11 sierpnia 2013

Roladki ze szpinakiem zapieczone z mozzarellą



Nie przepadam za tłustym mięsem, sama mimowolnie nigdy nie przyrządziła bym karkówki, czy innego tego typu mięsa. Roladki z fileta z kurczaka to już zupełnie co innego, a z dodatkiem szpinaku, ziół prowansalskich i zapieczone z mozzarellą to prawdziwa uczta dla podniebienia.



Skład:
3 filety z kurczaka
szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki)
200 g koncentratu pomidorowego
1 mozzarella
1 łyżka miodu
1łyżka ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej

A oto jak to zrobić:
1.       Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc tłuczkiem.
2.       Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz oraz przesmażyć kilka minut.
3.       Przygotowane wcześniej filety posmarować szpinakiem i zawinąć w roladki.
4.       Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością oleju i ułożyć roladki.
5.       W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾ szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku.
6.       Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich.
7.       Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC  przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik na pieczenie z góry i piec  5 min.


   

Smacznego J

3 komentarze:

  1. Jutro wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis i roladki są pycha! Chociaż trochę zmian wprowadziłam pod własne kubki smakowe, a mianowicie roladki zrobiłam ze szpinakiem i fetą, a na wierzch zamiast mozzarelli (której nie lubię) dałam zwykły żółty ser w plastrach. Mężowi smakowało, a to najważniejsze ;) Dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.