Translate

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Z cyklu smaki lata: makaron z jagodami.


Jagody to najpopularniejsze owoce naszych rodzimych lasów, małe fioletowe, prawie czarne kuleczki, o wspaniałym słodkim smaku. Pasują idealnie do ciast, pierogów, a także makaronów, dla dzieci to niesamowita frajda zajadać brudzące na fioletowo owoce, my dorośli może nie przepadamy za efektownym naturalnym makijażem ust :D ale trzeba przyznać są wyśmienite, a do tego czas przygotowania to ok. 25 min.


Skład:
500g makaronu, np.  świderki
200g śmietany 18%
ok. 3 łyżek cukru
ser biały półtłusty
250g jagód
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 A oto jak to zrobić:
1.       Makaron gotuję według receptury podanej na opakowaniu.
2.       Jagody wrzucam do rondelka dolewam ok. 3 łyżki wody aby jagody nie zaczęły przywierać do dna.
3.       Cały czas mieszając, czekam aż moje jagody puszczą sok i dodaję 3 łyżki cukru.
4.       Następnie gotuję jagody ok. 5 min,
5.       W szklance rozrabiam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody i dokładnie                  mieszam.
6.       Po upływie 5 min do moich jagód wlewam stopniowo roztwór z mąki ziemniaczanej i dokładnie                    mieszam aby nie powstały gródki.
7.       Makaron nakładam na talerz polewam sosem jagodowym, posypuję pokruszonym serem białym i                 polewam śmietaną.



Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.