Translate

niedziela, 29 września 2013

LASAGNE


Podstawowym składnikiem lasagne to makaron w postaci prostokątnych szerokich płatów, tradycyjnie przygotowana lasagna to taka z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, ale można ją przygotować na wiele innych sposobów choć by wegetariańską, z warzywami lub szpinakiem. Ja dziś przygotuję tradycyjną lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym. A wiec zaczynamy J


Skład:
500g mięsa mielonego (z szynki lub chudej łopatki)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów w puszce
200g sera żółtego
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowej
bazylia
papryka słodka
sól
pieprz

A oto jak to zrobić:
1.       Na rozgrzanej patelni przesmażamy cebulę z czosnkiem.
2.       Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
3.       Kiedy mięso jest podrumienione dolewamy pomidory z puszki i dusimy.
4.       Pod koniec duszenia dodajemy bazylię i paprykę w proszku oraz jeżeli potrzeba doprawiamy solą lub pieprzem.
5.       W czasie kiedy sos pomidorowy się dusi robimy sos beszamelowy.
6.       W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, kiedy masło się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, nie przyrumieniamy.
7.       Kiedy osiągniemy gładką konsystencję dolewamy szklankę mleka i cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje.
8.       Kiedy sos jest gęsty stopniowo cały czas mieszając dolewamy drugą szklankę mleka oraz czekamy do zagotowania.
9.       Sos beszamelowy doprawiam pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
10.   Kiedy mamy gotowe oba sosy i starty ser żółty przystępujemy do przekładania makaronu.
11.   Naczynie w którym będziemy piec lasagne smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu oraz posypujemy niewielką ilością sera.
12.   Następnie nakładamy farsz z mięsa i pomidorów, później sos beszamelowy i posypujemy serem. Ponowie makaron, farsz, sos beszamelowy i ser.
13.   Układamy nasze składniki na przemian do momentu aż skończy nam się farsz.
14.   Od góry posypujemy lasagne grubsza warstwą sera.
15.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 25 min.

Smacznego J

4 komentarze:

  1. Wystarczy popatrzeć i już jestem głodna :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tutaj myślę od diecie cud, a Ty takie pyszności serwujesz... :) Lasagne to moje ulubione danie, a sos beszamel kocham! Jeszcze te kokosanki... aż boję się przeczytać :) Co do włosów, to staram się wrócić do naturalnego koloru, niestety tym razem wyszło trochę za ciemno ale to tylko szampon koloryzujący więc długo się nie utrzyma :) Dziękuję za miły komentarz! Buźka!

    http://voguerka.blogspot.com
    http://facebook.com/voguerka

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lazanie a Twoja prezentuje sie znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.