Translate

piątek, 13 września 2013

Sałatka z arbuzem


Dziś sałatka nieco inna od wszystkich, połączenie odmiennych smaków jakimi jest arbuz z fetą i szynką parmeńską, a wszystko połączone słodko kwaśnym miodowo cytrynowym sosem. Powiem szczerze obawiałam się tych smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, sałatka wyszła pyszna.


Skład:
sałata
plaster arbuza
2 plasterki szynki parmeńskiej
czerwona cebula
feta
2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

A oto jak zrobić
1.       Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną w piórka cebule oraz szynkę parmeńska.
2.       Następnie przyrządzamy nasz dip: do miseczki wlewamy oliwę, miód oraz cytrynę i dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
3.       Sałatkę mieszamy dokładnie z dipem, na końcu dodajemy pokrojonego w kostkę  i oczyszczonego z pestek arbuza oraz fetę. Wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.



Smaczego :)

Porada:
W sklepie przed wyborem arbuza zawsze zastanawiamy się który kawałek wybrać, jest ich tyle i wszystkie kuszą nas kolorami. Najlepszym wyborem będzie arbuz z  pękniętym miąższem. A dlaczego? Jest on wtedy najbardziej dojrzały, a dzięki temu najsłodszy w smaku. :)  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.