Translate

wtorek, 10 września 2013

Pizza


Pamiętacie, w poście pizzarolls .. pisałam, że najlepszą pizze robi mój tata? Mam zaszczyt przedstawić wam przepis na pizzę robioną właśnie przez niego. Zrobiliśmy a głownie to on zrobił (ja tylko pomagałam) pizzę z pieczarkami oraz moją ulubioną czyli peperoni. W przypadku pizzy najważniejsze jest ciasto, składniki dodatków to kwestia gustu, można ją dowolnie modyfikować.


Skład ciasta:
4 szklanki mąki
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ dużej kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
Ok. 2 szklanki letniej wody.

Skład na pieczarki:
½ kg pieczarek
1 cebula
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mieszanki ziół do pizzy
sól
pieprz


Skład sosu pomidorowego:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 duży ząbek czosnku
¼ małej cebulu
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka oregano,
½ łyżeczki wegety
pieprz


A oto jak zrobić:

Ciasto:
1.       Drożdże rozrabiamy z cukrem tak aby nabrały ciekłej konsystencji i odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosły.
2.       Kiedy drożdże podrosną, do miski wsypujemy mąkę, oregano, sól, proszek do pieczenia, wlewamy oliwę i drożdże oraz stopniowo mieszając dolewamy wody.
3.       Kiedy wszystkie składniki się połączą w jedną całość, mieszamy ciasto jeszcze kilka minut ( ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym)
4.       Ciasto powinno być, miękkie i puszyste oraz lekko klejące.
5.       Następnie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
6.       Po upływie czasu dzielimy ciasto na 2 części i rozkładamy je na tackach do pizzy.
7.       Pozostawam ciasto jeszcze na ok. 20 min.

Sos:
1.       W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, z ketchupem i 3 łyżkami wody.
2.       Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek a także przeciśniętą cebulę.
3.       Doprawiamy cukrem, wegetą oraz oregano.

Pieczarki:
1.       Pieczarki oraz cebulę kroimy w plasterki i dusimy na oleju na niewielkim ogniu z dodatkiem soli.
2.       Kiedy pieczarki puszczą sok zwiększamy ogień i dusimy tak długo aby cały sok wyparował.
3.       Pod koniec doprawiamy  mieszanką ziół do pizzy,pieprzem oraz cynamonem.     

      Kiedy nasze cisto jest gotowe smarujemy je sosem pomidorowy i wykładamy przygotowanymi składnikami, jedną pieczarkami i serem, natomiast drugą najpierw serem a następnie kiełbasą peperoni. Na koniec można dodać oliwki i kapary, a także krążki cebuli i posypać mieszanką ziół do pizzy.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temp 200oC ok. 15-20 min.




Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.