Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej
przygotowanie jest bardzo pracochłonne, najpierw gotowanie kapusty, zwijanie w
nią mięsa mielonego, a później długie duszenie. Lubię tę potrawę ale nie lubię
spędzać w kuchni więcej czasu niż potrzeba, lubię potrawy które są szybie w
przygotowaniu, dlatego kiedy tylko można te czasochłonne zamieniam i modyfikuję
tak aby w kuchni spędzić niewiele czasu. Właśnie dlatego dziś na obiad
przygotowałam gołąbki bez zawijania. Robi się je szybko i bardzo łatwo, a smakują
jak te tradycyjne.
Skład:
500g mięsa mielonego z szynki
¼ małej kapusty białej
1 cebula
1 paczka ryżu
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 jajko
sól
pieprz
1łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kopereku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka cukru
2 gałązki koperki
A oto jak to zrobić:
1.
Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2.
W tym czasie szatkujemy drobno kapustę, zalewamy
ją wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min aby lekko zmiękła, a następnie ją
odcedzamy.
3.
Kiedy ryż jest ugotowany, mieszamy go razem z
mięsem mielonym, kapustą, pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz jajkiem.
4.
Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem
granulowanym oraz koperkiem.
5.
Formujemy kotlety, a następnie
smażymy na oleju.
6.
Kiedy mamy usmażone wszystkie kotlety zalewamy
je przecierem pomidorowym rozrobionym ze szklanką wody.
7.
Dusimy je ok. 30 min oraz przyprawiamy solą,
pieprzem, papryką słodką, cukrem
oraz gałązką koperku.
Smacznego :)
wieki nie robiłam, a tak je uwielbiam!:) bez zawijania nawet wolę od tych z:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - trzeba oszczędzać czas w kuchni, a przy tym nadal pysznie gotować. Pozdrawiam! www.mojamalakuchnia.wordpress.com
OdpowiedzUsuńGołąbki mięsne duszone w pysznym sosiku. Robię takie zawsze na święta :).
OdpowiedzUsuńKiedyś takie gołąbki dość często pojawiały się u mnie w domu, ale jakoś ostatnio dawno ich nie było, a szkoda, bo są pyszne :))
OdpowiedzUsuńmniam wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię takie gołąbki zawijane w kapustę, ale te wyglądają bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję i taką ich wersję :))
OdpowiedzUsuń