Translate

wtorek, 29 października 2013

Gołąbki bez zawijania


Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne, najpierw gotowanie kapusty, zwijanie w nią mięsa mielonego, a później długie duszenie. Lubię tę potrawę ale nie lubię spędzać w kuchni więcej czasu niż potrzeba, lubię potrawy które są szybie w przygotowaniu, dlatego kiedy tylko można te czasochłonne zamieniam i modyfikuję tak aby w kuchni spędzić niewiele czasu. Właśnie dlatego dziś na obiad przygotowałam gołąbki bez zawijania. Robi się je szybko i bardzo łatwo, a smakują jak te tradycyjne.


Skład:
500g mięsa mielonego z szynki
¼ małej kapusty białej
1 cebula
1 paczka ryżu
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 jajko
sól
pieprz
1łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kopereku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka cukru
2 gałązki koperki

A oto jak to zrobić:
1.       Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2.       W tym czasie szatkujemy drobno kapustę, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min aby lekko zmiękła, a następnie ją odcedzamy.
3.       Kiedy ryż jest ugotowany, mieszamy go razem z mięsem mielonym, kapustą, pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz jajkiem.
4.       Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz koperkiem.
5.       Formujemy kotlety, a następnie smażymy na oleju.
6.       Kiedy mamy usmażone wszystkie kotlety zalewamy je przecierem pomidorowym rozrobionym ze szklanką wody.

7.       Dusimy je ok. 30 min oraz przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, cukrem  oraz  gałązką koperku.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. wieki nie robiłam, a tak je uwielbiam!:) bez zawijania nawet wolę od tych z:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł - trzeba oszczędzać czas w kuchni, a przy tym nadal pysznie gotować. Pozdrawiam! www.mojamalakuchnia.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki mięsne duszone w pysznym sosiku. Robię takie zawsze na święta :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś takie gołąbki dość często pojawiały się u mnie w domu, ale jakoś ostatnio dawno ich nie było, a szkoda, bo są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazwyczaj robię takie gołąbki zawijane w kapustę, ale te wyglądają bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję i taką ich wersję :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.