Translate

piątek, 22 listopada 2013

Krem z pieczonej papryki i selera naciowego


Zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczu, jest bogata w wit. z grupy B, wit.C, wapń, potas, żelazo i magnez dodatkowo odmładza! W swoim składzie ma również beta- karoten, który poprawia wygląd naszej skóry. Można by tak wymieniać, a przecież oprócz właściwości zdrowotnych jest po prostu wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Świetne sprawdza się w sałatkach, makaronach, gulaszach, nadziewana, a także jako zupa, zmiksowana w postaci kremu. Dziś właśnie postawiłam na zupę krem, na wywarze z selera naciowego, pieczona z dodatkiem czosnku, jak powiedzieli moi domownicy " Najlepsza zupa jaką ugotowałaś!"


Skład:
- 4 duże czerwone papryki
- 3 łodygi selera  naciowego
- 3 garści włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ajwaru
- śmietana 18%
- płatki migdałów
- świeża kolendra
- szczypta suszonej papryczki chilli
- ok. 1 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz

    A oto jak to zrobić:
  1. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze i polewamy niewielką ilością oliwy,  między papryką układamy czosnek w łupinie i również polewamy oliwą.  Tak przygotowaną paprykę  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190st. C na ok. 30 min, aż skórka papryki będzie brązowa  (musimy pilnować papryki aby się nie spaliła i odwrotnie jeżeli będzie trzeba pieczemy dłużej)
  2. W między czasie gotujemy wywar, w garnku zagotowujemy 1,5 l wody, dorzucamy włoszczyznę, oraz  obrany seler naciowy, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.
  3. Kiedy papryka jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy do woreczka foliowego na ok 10 min, dzięki temu łatwiej będzie nam obrać ją ze skórki. 
  4. Obraną paprykę wrzucamy do naszego bulionu, z którego wcześniej wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy ( to bardzo ważne, jeżeli zapomnimy o tym i zblendujemy naszą zupę, ziele angielskie i liść laurowy zepsuje jej smak) Gotujemy do miękkości papryki, doprawiamy solą, pieprzem, szczypt suszonej papryczki chilli oraz kilkoma gałązkami kolendry. 
  5. Następnie wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy 2 łyżeczki ajwaru, i łyżkę     śmietany, oraz cukru, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  6. Zupę podajemy z łyżką śmietany 18% oraz prażonymi migdałami, można również przygotować do zupy grzanki z serem żółtym lub parmezanem. 


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. ojej pyszności! pozdrawiam:*)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie!!Ajwar zawsze mile widziany,wszędzie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Dzięki za odwiedziny. Jedzonko wygląda naprawdę bardzo apetycznie. I gdybym przygotowała takie w domu, spotkałoby się z uznaniem mojej siostry. Ona za takimi daniami przepada i na pewno byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, zjadłabym teraz taką zupę, mniam. ..

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i bardzo kolorowo :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Musi smakować równie fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mnie zachęcił ten przepis, na pewno wypróbuję! mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.