Zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczu, jest bogata w wit. z grupy B, wit.C, wapń, potas, żelazo i magnez dodatkowo odmładza! W swoim składzie ma również beta- karoten, który poprawia wygląd naszej skóry. Można by tak wymieniać, a przecież oprócz właściwości zdrowotnych jest po prostu wyjątkowo smaczna, soczysta i słodka. Świetne sprawdza się w sałatkach, makaronach, gulaszach, nadziewana, a także jako zupa, zmiksowana w postaci kremu. Dziś właśnie postawiłam na zupę krem, na wywarze z selera naciowego, pieczona z dodatkiem czosnku, jak powiedzieli moi domownicy " Najlepsza zupa jaką ugotowałaś!"
Skład:
- 4 duże czerwone papryki
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 garści włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ajwaru
- śmietana 18%
- płatki migdałów
- świeża kolendra
- szczypta suszonej papryczki chilli
- ok. 1 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
A oto jak to zrobić:
- Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze i polewamy niewielką ilością oliwy, między papryką układamy czosnek w łupinie i również polewamy oliwą. Tak przygotowaną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190st. C na ok. 30 min, aż skórka papryki będzie brązowa (musimy pilnować papryki aby się nie spaliła i odwrotnie jeżeli będzie trzeba pieczemy dłużej)
- W między czasie gotujemy wywar, w garnku zagotowujemy 1,5 l wody, dorzucamy włoszczyznę, oraz obrany seler naciowy, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Kiedy papryka jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy do woreczka foliowego na ok 10 min, dzięki temu łatwiej będzie nam obrać ją ze skórki.
- Obraną paprykę wrzucamy do naszego bulionu, z którego wcześniej wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy ( to bardzo ważne, jeżeli zapomnimy o tym i zblendujemy naszą zupę, ziele angielskie i liść laurowy zepsuje jej smak) Gotujemy do miękkości papryki, doprawiamy solą, pieprzem, szczypt suszonej papryczki chilli oraz kilkoma gałązkami kolendry.
- Następnie wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy 2 łyżeczki ajwaru, i łyżkę śmietany, oraz cukru, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z łyżką śmietany 18% oraz prażonymi migdałami, można również przygotować do zupy grzanki z serem żółtym lub parmezanem.
Smacznego :)
ojej pyszności! pozdrawiam:*)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie!!Ajwar zawsze mile widziany,wszędzie!!
OdpowiedzUsuń:) Dzięki za odwiedziny. Jedzonko wygląda naprawdę bardzo apetycznie. I gdybym przygotowała takie w domu, spotkałoby się z uznaniem mojej siostry. Ona za takimi daniami przepada i na pewno byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńOjej, zjadłabym teraz taką zupę, mniam. ..
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i bardzo kolorowo :)!!!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Musi smakować równie fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie ;d
OdpowiedzUsuńobserwujemy :) ?
Wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zachęcił ten przepis, na pewno wypróbuję! mniam!
OdpowiedzUsuń