Translate

środa, 13 listopada 2013

KUCHNIA CHIŃSKA: kurczak stir-fry


Najważniejszymi składnikami bez których żadna potrawa chińska nie ma prawa bytu, to sos sojowy, imbir oraz szalotka. Pewnie wiele osób dodało by ryż ale przecież to nie prawda, wiele potraw podawanych jest z makaronem, oczywiście często jest to makaron ryżowy ale również makaron sojowy. Dziś wedle tradycji przygotowałam potrawę z ryżem, kurczak stir –fry jest to bardzo lekka, kolorowa i bardzo aromatyczna potrawa lekko ostra, ale ryż niweluje to dla niektórych nieprzyjemne odczucie gorąca w ustach :) Danie świetnie dla osób będących na diecie, sycące ale nie tuczące :) Zapraszam do gotowania :) 


Składniki:
-2 filety z kurczaka
- mieszankę warzyw chińskich
(kapusta por, grzyby mun, fasola szparagowa, marchewka, papryka..)
-ok. 3 łyżki sosu sojowego
-sok z ½ cytryny
-skórka starta z ½ cytryny               
- ok. 2 cm Świerzego imbiru
-1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
-pęczek kolendry
- ½ łyżeczka chili
¼ łyżeczki imbiru granulowanego
-sól
-pieprz

A to jak to zrobić:
1.       Fileta z kurczaka kroimy  w paski oraz przygotowujemy marynatę: 2 łyżki sosu sojowego, starta skórka z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, start świeży imbir, pokrojona w kostkę szalotka, 2 łyżki olej, ½ pęczka kolendry, pieprz. W tak przygotowanej zalewie, marynujemy naszego kurczaka i odkładamy do lodówki na ok. 1h.
2.       Kiedy nasz kurczak przejdzie smakami, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy kurczaka. Gdy kurczak nam się zarumieni, zdejmujemy z patelni, a następnie na tym samym oleju dusimy nasze warzywa.
3.       Kiedy zmiękną doprawiamy łyżką sosu sojowego, ½ łyżeczką chili, ¼ łyżeczki imbiru granulowanego. Dorzucamy wcześniej usmażonego kurczaka i wszystko razem mieszamy.
4.       Pod dam koniec duszenia kiedy wyłączamy ogień pod naszą patelnią, dodajemy pozostałą kolendrę oraz pióra szalotki.
5.       Kurczaka podajemy z ryżem, w moim przypadku był to ryż dziki.




Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam kurczaka w chińskiej oprawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam przepis wygląda zachęcająco, a jak zobaczyłam zdjęcia to pomyślałam, że danie wygląda bardzo apetycznie. Nigdy nie przyrządzałam kurczaka w ten sposób. Na pewno był pyszny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada fantastycznie, aż by się chciało schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje... przyznam się od pewnego czasu chodzi za mną taka chińszczyzna i się za nią zabrać nie mogę. Teraz to już nie mam wyboru, muszę ją zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chińskie smaki to jest to, co uwielbiam. Często robię takiego kurczaczka, czasami tylko zmieniam składniki marynaty w zależności od tego czym akurat dysponuję, ale sos sojowy i czosnek to podstawa, czasem dodaję łyżeczkę miodu. Taki kurczaczek smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zrobiłam się głodna :D Super!
    Obserwuję ;) zapraszam do mnie ;)
    http://evelynenn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.