Najważniejszymi składnikami bez
których żadna potrawa chińska nie ma prawa bytu, to sos sojowy, imbir oraz
szalotka. Pewnie wiele osób dodało by ryż ale przecież to nie prawda, wiele
potraw podawanych jest z makaronem, oczywiście często jest to makaron ryżowy
ale również makaron sojowy. Dziś wedle tradycji przygotowałam potrawę z ryżem, kurczak stir –fry jest to bardzo lekka, kolorowa i bardzo aromatyczna potrawa lekko
ostra, ale ryż niweluje to dla niektórych nieprzyjemne odczucie gorąca w ustach :) Danie świetnie dla
osób będących na diecie, sycące ale nie tuczące :) Zapraszam do gotowania :)
Składniki:
-2 filety z kurczaka
- mieszankę warzyw chińskich
(kapusta por, grzyby mun, fasola szparagowa,
marchewka, papryka..)
-ok. 3 łyżki sosu sojowego
-sok z ½ cytryny
-skórka starta z ½ cytryny
- ok. 2 cm Świerzego imbiru
-1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
-pęczek kolendry
- ½ łyżeczka chili
¼ łyżeczki imbiru granulowanego
-sól
-pieprz
A to jak to zrobić:
1. Fileta
z kurczaka kroimy w paski oraz
przygotowujemy marynatę: 2 łyżki sosu sojowego, starta skórka z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, start świeży
imbir, pokrojona w kostkę szalotka, 2 łyżki olej, ½ pęczka kolendry, pieprz. W
tak przygotowanej zalewie, marynujemy naszego kurczaka i odkładamy do lodówki
na ok. 1h.
2. Kiedy
nasz kurczak przejdzie smakami, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju
smażymy kurczaka. Gdy kurczak nam się zarumieni, zdejmujemy z patelni, a
następnie na tym samym oleju dusimy nasze warzywa.
3. Kiedy
zmiękną doprawiamy łyżką sosu sojowego, ½ łyżeczką chili, ¼ łyżeczki imbiru granulowanego. Dorzucamy wcześniej usmażonego kurczaka i wszystko razem
mieszamy.
4. Pod
dam koniec duszenia kiedy wyłączamy ogień pod naszą patelnią, dodajemy pozostałą
kolendrę oraz pióra szalotki.
5. Kurczaka
podajemy z ryżem, w moim przypadku był to ryż dziki.
Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam kurczaka w chińskiej oprawie :)
OdpowiedzUsuńSam przepis wygląda zachęcająco, a jak zobaczyłam zdjęcia to pomyślałam, że danie wygląda bardzo apetycznie. Nigdy nie przyrządzałam kurczaka w ten sposób. Na pewno był pyszny. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie, aż by się chciało schrupać :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje... przyznam się od pewnego czasu chodzi za mną taka chińszczyzna i się za nią zabrać nie mogę. Teraz to już nie mam wyboru, muszę ją zjeść!
OdpowiedzUsuńChińskie smaki to jest to, co uwielbiam. Często robię takiego kurczaczka, czasami tylko zmieniam składniki marynaty w zależności od tego czym akurat dysponuję, ale sos sojowy i czosnek to podstawa, czasem dodaję łyżeczkę miodu. Taki kurczaczek smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna :D Super!
OdpowiedzUsuńObserwuję ;) zapraszam do mnie ;)
http://evelynenn.blogspot.com/
Ale pychota !
OdpowiedzUsuńŚwietny blog :)
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń