Translate

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie z borowików


Jesień i zima to czas grzybowy, jesienią zbieramy grzyby, a zimą to przecież jakie są najpopularniejsze świąteczne potrawy jak nie zupa grzybowa, kapusta z grzybami czy pierogi z grzybami. Dziś przygotowałam mały przedsmak grzybowy czyli polędwiczki drobiowe w kremowym sosie borowikowy.


Skład:
- 500g polędwiczek drobiowych
- 150-200g mrożonych borowików
- 200ml śmietany 30%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50g sera z niebieską pleśnią
- natka pietruszka
- sól 
- pieprz

A oto jak to zrobić
  1. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną drobną kostkę, kiedy cebula jest szklista dodajemy na 1 min przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie grzyby i smażymy.
  2. Kiedy nasze grzyby są podsmażone i woda zaczyna z nich wyparowywać dolewamy śmietanę i pozostawiamy do zagotowania a następnie dodajemy ser z niebieską pleśnią cały czas mieszając.
  3. W tym czasie smażmy nasze wcześniej doprawione pieprzem i solą polędwiczki.
  4. Sos borowikowy doprawiamy solą, pieprzem oraz natką pietruszki.

 Smacznego :)


Przypominam o trwającym konkursie :) 

Klik lub Klik FB


6 komentarzy:

  1. Polędwiczki pysznie wyglądają !! sos grzybowy i kasza gryczana to połączenie idealne dla mnie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Renatą! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie bardzo apetyczne, ale dla mnie sos musiałby być z pieczarek. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.