Translate

sobota, 25 stycznia 2014

Duszone warzywa carry


Czy gotowane warzywa na parze zawsze muszą być nudne? Nie! Zdrowa i lekka kuchnia przy odrobinie wyobraźni może być dużo smaczniejsza niż przysłowiowy kotlet z ziemniakami. Dania warzywne to również prawdziwa zmora dzieci, a co za tym idzie również rodziców, bo co tu zrobić aby nasza pociecha zjadła choć odrobinę. Odpowiedź jest bardzo prosta, odpowiednie przyprawienie naszej potrawy potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Nie zmuszajmy się na siłę pod pretekstem zdrowia i smukłej sylwetki do nudnych, mało apetycznych dań. Ruszmy naszą wyobraźnią i spróbujmy czegoś nowego, w moim przypadku wystarczyło połączyć dwa smaki, a rezultat okazał się wyśmienity.


Skład:
- filet z kurczaka
- brokuł
- mały kalafior
- 1 większa marchewka 
- oliwa
- łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczka kuminu
- sól
- pierz 

A oto jak to zrobić:

  1. Kalafior oraz brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, a marchewkę kroimy na średniej grubości plasterki i gotujemy na parze na pół twardo
  2. Fileta z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Kiedy nasze warzywa są gotowe, przekładamy je do garnka lub na patelnie, tak aby powierzchnia była w marę możliwości jak najszersza, dodajemy łyżkę masła, curry oraz kumin i dokładnie lecz delikatnie mieszamy, następnie doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu i dolewamy 1 chochelkę wody z naczynia w którym parowały się nasze warzywa Przykrywamy je i dusimy do miękkości nasze warzywa. 
  4. W tym czasie na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. 
  5. Potrawę podajemy z ryżem, kaszą gryczaną lub samego kurczaka z warzywami. 

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. cudnie wyglądają:) nie mogę doczekać się świeżych warzyw- mrożone jednak mają troszkę inny smak:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.