Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych, intensywne smaki imbiru, chilli i sosu sojowego czyni ze zwyczajnych składników danie, które mogła bym jeść codziennie. Do tego czas jego przygotowania to dosłownie kilkanaście minut, a mieszanka kolorowych warzyw na talerzu wygląda jak prawdziwe arcydzieło. Dziś przygotowałam wołowinę, a tradycyjny ryż zastąpiłam makaronem. Jakie jest wasze zdanie na temat kuchni chińskiej, czy może nie są to smaki za którymi nie przepadacie?
Skład:
- opakowanie warzyw chińskich
- 500g wołowiny
- łyżeczka miodu
- 1cm imbiru
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- olej
- olej
A oto jak to zrobić:
- Wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien ( najłatwiej będzie nam to zrobić kiedy mięso będzie lekko zamrożone)
- Przygotowujemy marynatę z 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek oleju, 2 rozgniecionych ząbków czosnku, 1 cm startego na tarce imbiru oraz płatków chilli, wszystko razem mieszamy i zalewamy mięso, odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
- Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażamy warzywa, a następnie zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni smażymy mięso, mieszając aby usmażyło się z każdej strony.
- Kiedy mięso jest usmażone dodajemy warzywa dolewamy pół szklanki wody i dusimy ok. 5 min.
- Doprawiamy naszą potrawę imbirem w proszku i sosem sojowym do smaku.
- Warzywa wraz z mięsem układamy na jedną połowę patelni, tak aby sos znajdował się na drugiej stronie i zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej, a następnie mieszamy razem z warzywami.
- Potrawę podajemy z makaronem ryżowym.
Smacznego :)
Zapraszam na konkurs :)
OdpowiedzUsuńhttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
Pozdrawiam cieplutko - Aga